Foto visar person på badrullstol bakifrån, på väg ner för ramp till vattnet
ÅHF Hem > Snart är väntan är över för alla som vill bada!

Snart är väntan är över för alla som vill bada!

Bildtext: Alexandra Gamba leder vårt tillgänglighetsprojekt Ett Åland för alla och har arbetat för att få en badrullstol till Åland. Här testar hon badrullstolen på Lilla holmen

En tillgänglig badstrand är oerhört viktig för oss eftersom vi tror på allas rätt att delta på lika villkor. Vi är glada att äntligen kunna meddela de goda nyheterna om utvecklingen på Lilla holmen och den betydelse som en badrullstol har för tillgängligheten:

Funktionsrätt Åland har i samarbete med Mariehamns stad arbetat för att skapa Ålands första tillgängliga badstrand. Den utvalda platsen är den välbesökta och populära badstranden vid Lilla holmen.

foto framifrån av badrullstol

Badrullstolen är utrustad med ett framdäck som flyter. Den är avsedd att användas i sittande ställning i vattnet. Bakdäcken är inte avsedda att flyta utan för att smidigt ta sig över sanden. Den är lämplig för barn, unga och vuxna. Badrullstolen kan användas både självständigt och med hjälp. Vi rekommenderar att alltid ha med sig någon som kan assistera, även om man rullar den på egen hand.

Vi kontaktade lokala företag för sponsring av badrullstolen och vi är otroligt glada för den respons och stöd som vi har fått. Vi vill rikta ett hjärtligt stort tack till våra åländska sponsorer, utan er skulle det inte ha varit möjligt!

Tusen tack till våra två huvudsponsorer:

Lena och Sven-Erik Holmbergs Stiftelse och Eriksson Capital.

Vi vill även tacka:

Eckerölinjen, Rehab City, Wiklöf Holding och Optinova.

I förrådet där badrullstolen kommer att förvaras finns säkerhetsanvisningar och instruktioner. Den är enkel att använda och riktar sig till en bred målgrupp. Badrullstolen ska finnas till utlåning vid Lilla holmen från omkring juli månad. Mariehamns stad planerar och bygger det som krävs för att badstranden ska bli tillgänglig. Det innebär omklädningsrum, strandpromenad och ramp som är tillgängliga och går att använda för personer med rörelsenedsättning.

Tyvärr har vissa förseningar uppstått, vilket innebär att Mariehamns stad inte kommer att hinna färdigställa den tillgängliga badstranden denna sommar. För denna badsäsong kommer det därför att finnas en delvis färdig ramp och ett tillfälligt omklädningsrum. Omklädningsrummet kommer att få sin slutgiltiga placering och stranden beräknas vara helt klar år 2025.

Vi på Funktionsrätt Åland vill passa på att tacka Mariehamns stad för samarbetet. En tillgänglig badstrand på Åland har varit efterfrågad sedan 1990-talet. Nu blir visionen äntligen verklighet!

Funktionsrätt Åland hoppas att badrullstolen blir populär och bidrar till ökad inkludering. Vi uppskattar gärna din feedback om du använder badrullstolen. Hör av dig till oss med en kort mening om din upplevelse.