IPS-modellens användningsområde
Funktionsrätt Åland beviljades medel av Europeiska Socialfonden ESF+ för att bedriva ett treårigt projekt vars mål är att implementera arbets-och sysselsättnings metoden IPS-modellen på Åland. IPS står för individanpassat stöd till arbete eller på engelska Individual Placement and Support. Projekttiden är åren 2024-2026.
IPS-modellen kommer från USA och riktar sig till personer med funktionsnedsättning som vill komma ut på arbetsmarknaden eller återgå till arbete efter långvarig sjukfrånvaro. IPS är en evidensbaserad metod för att stödja personer med funktionsnedsättning att hitta och behålla anställning på den öppna arbetsmarknaden. IPS har visat sig vara effektivt för personer med olika diagnoser och funktionsnedsättningar, inklusive schizofreni, psykos, bipolär sjukdom, ångeststörningar, depression, neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och intellektuell funktionsnedsättning. Modellen har också använts för personer med beroendeproblem och hemlöshet.
Många personer med funktionsnedsättning lever i ett utanförskap, socioekonomisk utsatthet och ohälsa. Dessa faktorer leder till ett onödigt stort lidande och kostnader för samhället. I många fall går det att bryta denna negativa spiral genom individanpassade lösningar. IPS-modellen är en sådan individanpassad lösning där en specialiserad yrkesperson, en arbetscoach, stöttar och vägleder en person med funktionsnedsättning under hela anställningsprocessen och så länge det finns behov. Arbetscoachen arbetar tillsammans med personen för att till exempel identifiera hens karriärmål, söka in på studier, söka jobb, träna inför arbetsintervjuer, genomföra anställningstester och ge stöd på arbetsplatsen till arbetsgivaren och arbetstagaren efter parterna kommit överens om en anställning.
Arbetscoachen arbetar individcentrerat, långsiktigt, systematiskt och holistiskt – hela människan tas i beaktande. Genom att hitta ett arbete som lämpar sig just för den specifika individen och stötta personen och arbetsgivaren så länge det behövs ökar chanserna för att personen och arbetsgivaren kan bygga upp en relation med varandra. Genom en ökad tillit mellan arbetstagare och arbetsgivare växer förutsättningarna att arbetstagaren trivs i arbetet och får en ekonomisk stabilitet och handlingsutrymme och rutiner i vardagen. På så sätt har IPS-modellen visat sig förbättra personers generella hälsa och välmående.