Rättighetsutbildning
Rättighetsutbildarprojektet
Rättighetsutbildarprojektet var ett Paf-finansierat projektet som startade 2019 och avslutades i december 2023. Funktionsrätt Åland upplevde att det inte fanns tillräckliga kunskaper i samhället om konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Konventionen ratificerades, alltså började gälla i Finland och på Åland, 2016. Målet med projektet var att öka kunskapen om konventionen genom att ordna informationstillfällen, finnas för rådgivning och stöd åt myndigheter och kommuner och att arbeta för att artiklarna i konventionen efterlevs på Åland.
Funktionsrätt Ålands mål och förhoppning med projektet har varit att funktionsrättskonventionen ska bli lika känd och få samma status som barnrättskonventionen.
Projektet fokuserade särskilt på dessa tre artiklar:
- Artikel 7: Barn med funktionsnedsättning
- Artikel 9: Tillgänglighet
- Artikel 27: Arbete och sysselsättning
Samtliga kommuner besöktes och informerades om konventionen och rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Det hölls även infotillfällen för ett flertal organisationer och myndigheter, bland annat Högskolan på Åland, personal vid Träningsundervisningen och KST:s gruppboenden och personalen vid Medis (Medborgarinstitutet).
Barnboken Pussel är en bok för barn i åldern 5-7 år om funktionsrättskonventionen som togs fram inom projektet. Läs mer om bokprojektet här.
Projektet startade och drev även förbundets ungdomsråd. Projektet genomförde dessutom prova på-tillfällen i samarbete med Emmaus, med syfte att ge dåvarande Omsorgsförbundets klienter möjlighet till praktik på restauranger bland annat.
Under hösten 2022 startade arbetet med Funktionsrätt Ålands alternativrapport. Rapporten visar hur situationen ser ut för personer med funktionsnedsättning och hur artiklarna i funktionsrättskonventionen efterlevs på Åland. Alternativrapporten lämnades in till FN-konventionens kommitté sommaren 2023. Läs mer om vår alternativrapport och se en video där rapporten presenteras här.
Funktionsrätt Ålands arbete med att öka kunskapen om tillgänglighet i det åländska samhället fortsätter även efter projektets slut. På samma sätt integreras också arbetet med ungdomsrådet samt rättighetsutbildningar och föreläsningar om funktionsrättskonventionen i den ordinarie verksamheten.
Projektet startade 2019 och avslutades i december 2023. Funktionsrätt Åland ville att fler på Åland skulle känna till FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. FN betyder Förenta nationerna. En konvention är regler som länder kommer överens om att följa.
I projektet ordnades träffar där vi berättade om vilka rättigheter personer med funktionsnedsättning har. Vi åkte till alla kommuner på Åland och till många andra myndigheter och berättade om konventionen.
Projektet hade prova på-tillfällen tillsammans med Emmaus, där personer med funktionsnedsättning fick prova arbeta på restaurang.
Projektet skrev också en rapport om hur bra Åland är på att följa det som står i konventionen. Rapporten kallas alternativrapport. Den handlar också om hur det är att bo på Åland och ha en funktionsnedsättning. Läs mer om vår alternativrapport här.
Funktionsrätt Åland fortsätter att föreläsa och berätta om konventionen även efter att projektet tagit slut.