Välbesökt Funtionsrättsdag om Rätten till arbete
Funktionsrättsdagen på Alandica var välbesökt och under huvudföreläsaren Roland Paulsens föreläsning var auditoriet fullsatt.
Roland Paulsen är docent i sociologi vid Lunds universitet och han pratade om varifrån idén till rätten till arbete kommer. Han tog upp vad forsningen säger om vad det innebär för vår uppfattning om oss själva att arbete är en så central del i våra liv. Kunde vi leva på ett annat sätt? Varför pratar man inte längre om att förkorta arbetstiden, trots att varje arbetande person producerar mycket mer under en arbetsdag än tidigare? Det var några av frågorna han ställde i sin föreläsning där han gick igenom vad forskningen säger.
Vi hade också många i publiken redan från morgonen när vi inledde med en föreläsning om fördomar i arbetslivet med åländska Synnöve Jordas. Hon berättade om att brist på kunskap om funktionsnedsättningar lätt leder till fördomar i arbetslivet.
Efter Synnöves föreläsning tog Lillie Hogan Helsingfors universitetspsykiatri vid. Hon arbetar utifrån IPS-modellen (individanpassat stöd till arbete) Modellen går ut på att hjälpa personer med psykisk ohälsa ut i arbetslivet. Ett IPS-projekt pågår även inom Funktionsrätt Åland, läs mer om det här.
På eftermiddagen tog Rolands Paulsens föreläsning vid, vilket följdes av en panel om rätten till arbete. Kommunikatör Erika Elfsberg vid förbundet var moderator och frågorna rörde utmaningar i arbetslivet för personer med funktionsnedsättning. Deltagare var vår föreläsare Roland Paulsen, Jonas Sommarhed som är vägledare vid AMS, närings- och miljöminister Jesper Josefsson, Linus Åkerholm som är verksamhetsledare vid klubbhuset Pelaren, Ann-Sofie Silvennointen som är tf förbundsdirektör vid Oasen och social och hälsovårdsminister Arsim Zekaj.
Frågor som skapade intressanta diskussioner var även om Åland lägger pengarna rätt – på att vägleda och stöda personer i arbete och sysselsättning genom AMS, KST, tredje sektorns projekt om sysselsättning med mera. Panelen pratade även om hur Ålands arbetsmarknad ser ut om 10 år och vilka krav som ställs på arbetstagare då. En fråga löd Vilka konsekvenser har vårt fokus på lönearbete för de som inte jobbar. Här tog Roland Pauslen upp hur arbetsplatsen fått ta över den sociala gemenskapen hos människor, något som tidigare kanske var sådant man snarare hittade i religionen eller föreningslivet. Paneldeltagarna kosntaterade att vi är glada att vi på Åland har en stark tredje sektor. Något som efterfrågades var också att olika former av stöd till arbete och sysselsättning behöver samverka mer med varandra och att det offentliga Åland bör anställa fler personer med funktionsnedsättning.
Sist under dagen fick vi höra berättelser ur arbetslivet från personer med egna erfarenheter av utmaningar. Björn Lindfors berättade om att starta företag och att ha en synnedsättning, Ella Schauman pratade om sitt arbete på café Hjorten och Elisabeth Ejvald pratade om att komma tillbaka till arbete och att sadla om efter en längre sjukskrivning
Vi åt god sopplunch tillsammans mitt på dagen och hade samtidigt mässa utanför auditoriet. Mässan var välbesökt och utställarna var förbundet och våra medlemsföreningar och andra inbjudna organisationer. Här är några bilder från mässan:
Ålands synskadades verksamhetsledare Charlotta Solax berättar om sin verksamhet för studerande.
Elin Eriksson och Erik Munsterhjelm från Jag Assistans var på plats för att berätta om vad de arbetar med.
Här är Camilla Ernkrans från Emmaus Jobbreturen vid deras mässbord.
Många gick runt till de olika mässbordet, här hålls diskussioner vid NPF Ålands mässbord.