val5
ÅHF Hem > Viktiga frågor på vår valdebatt

Viktiga frågor på vår valdebatt

Gårdagens valdebatt i lagtinget var välbesökt, det var omkring 40 personer som kom för att lyssna och många deltog dessutom aktivt i debatten. Handikappförbundet och medlemsföreningarna har under vintern samlat in valfrågor från medlemmar som ställdes till politikerna under kvällen, även ungdomsrådet har bidragit med valfrågor.

Bildtext till bilden ovan:
Pia Widén (HI), Wille Valve (m), Anna Holmström (c), Arsim Zekaj (S), Peggy Eriksson (ÅF), Christian Wikström (Obs) och Sandra Listherby (Lib) och Stephan Toivonen (ÅD) satt i panelen. Längst till höger moderator Johanna Fogelström-Duns.

Kvällen inleddes med att förbundets verksamhetsledare Karl Wahlman hälsade välkommen, sedan höll Rasmus Lindqvist och Max Andersson som är rättssakskunniga vid landskapsregeringen en presentation om hur kommunal- och lagtingsvalet går till och hur man röstar.
Moderator var diskrimineringsombudsman Johanna Fogelström-Duns och hon presenterade de deltagande partierna:

  • Sandra Listherby från Liberalerna på Åland
  • Arsim Zekaj från Ålands Socialdemokrater
  • Pia Widén från Hållbart initiativ
  • Peggy Eriksson från Ålands framtid
  • Anna Holmström  från Åländsk Center
  • Christian Wikström från Obunden samling
  • Wille Valve från Moderat Samling på Åland
  •  Stephan Toivonen från Åländsk Demokrati

Vissa frågor var öppna och besvarades av samtliga partier, det fanns även ett antal Ja- och Nej-frågor där partierna fick ge snabba svar på konkreta frågor. Alla politiker svarade till exempel nej på frågan om de skulle känna sig motiverade att jobba för 12 euro om dagen. Här kom bland annat moderaterna med det konkreta svaret att dagpenningen som vissa får i sysselsättning, den så kallade ”flitpengen” borde vara ”minst 20 euro” och inte 12 som den är i dag.

Politiker håller upp skyltar som det står ja på.
Wille Valve, Anna Holmström, Arsim Zekaj, Peggy Eriksson, Christian Wikström och Sandra Listherby svarar ja på frågan. Pia Widén och Stephan Toivonen hamnade utanför bilden.

Andra ämnen som diskuterades var bland annat vikten av sysselsättning för alla, om resurser ska ökas eller inte till Ålands radio och tv och om den nya finländska funktionshinderslagen ska antas som en blankettlag eller fulltextlag på Åland.

Den fråga som skapade mest diskussion bland både publik och politiker var ungdomsrådets fråga ”Vad gör ert parti för att ingen ungdom blir mobbad eller känner sig ensam?”, en viktig fråga som är komplex att lösa tyckte flertalet.

Politiker och publiken sträcker upp armarna
Peggy Eriksson, Arsim Zekaj och alla i publiken deltog i ett kort gympapass gjort av DUV i pausen.

Mot slutet var ordet fritt, publiken hann dock inte ställa alla sina frågor innan debatten slutade klockan 20. Det var en mycket lyckad kväll och vi tackar de som kom för att lyssna, vår moderator Johanna, politikerna som deltog och Rasmus och Max som hjälpte oss under kvällen.