Rättigheter
Konventionen
FN konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, lättläst svenskaVårt arbete grundar sig på FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, eller funktionsrättskonventionen som vi kallar den.
Funktionsrättskonventionen gäller på Åland sedan juni 2016. Det betyder att det åländska samhället, exempelvis lagar, ska följa konventionen och garantera mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Det finns vissa allmänna principer, som tillgänglighet, icke-diskriminering och inkludering, som utgör grunden för konventionen och vårt arbete. Vi jobbar för att dessa rättigheter ska förverkligas fullt ut.
I juni 2023 skickade vi Ålands första alternativrapport till kommittén för rättigheter för personer med funktionsnedsättning om hur funktionsrättskonventionen uppfylls på Åland. Vår rapport tas upp av kommittén hösten 2023 när den statliga finländska och åländska rapporteringen behandlas. Därefter skickar kommittén en frågelista tillbaka till landskapsregeringen.
Alternativrapporten finns att ladda ner här intill, tillsammans med en lättläst version av rapporten som tagits fram av LL Center.
Vår rapport visar att det fortfarande finns fördomar och diskriminering mot personer med funktionsnedsättningar. Tillgängligheten till offentliga miljöer uppnår fortfarande inte konventionens artikel 9 om tillgänglighet helt och fullt. Det gäller både privata och kommunala miljöer.
Grunden för vår rapport är enkätundersökningen ”Hur upplever personer med funktionsnedsättning sin situation på Åland” från 2020, och nya djupintervjuer med personer med funktionsnedsättningar samt verksamhetsledare i våra medlemsföreningar. Enkätundersökningen går också att ladda ner här intill.
Ett seminarium om alternativrapporten hölls 17 augusti 2023 på Ålands sjöfartsmuseum och går att se i sin helhet här:
Ibland känns samhällets stödnätverk som en djungel. Det kan vara både ensamt och svårt att ta sig igenom den. Då kan du få hjälp av vårt funktionsrättsombud!
Exempel på frågor som du kan få hjälp med:
Kontakt:
Viveka Landgärds arbetar som vårt funktionsrättsombud fram till HandiCampens julstängning 23.12.
Telefon:+358 40 1890 7474
E-post: [email protected]
Viveka har telefontid kl. 12-14 måndag – fredag. Övriga tider: ta kontakt med receptionen på tel. 018-22 360
Från den 7.1 tillträder vårt nya ordinarie funktiosnrättsombud Maria Törnqvist.
Vår socialskyddsguide
Socialskyddsguide för Åland 2024
Tillgänglighet är en grund för att personer med funktionsnedsättning ska kunna vara delaktiga och bli rätt bemötta i samhället. Delaktighet handlar om att alla personer har rätt att delta i samhället och i beslut som handlar om dem. Målet för tillgängligheten är att alla ska kunna leva ett självständigt liv och delta på alla livets områden.
Begreppet tillgänglighet används till exempel
Tillgänglighet borde ses som är ett sätt att tänka, inte ett specialarrangemang.
Vi hjälper gärna med tillgänglighetsfrågor om den byggda miljön, lokalerna eller verksamheten. Vi ger rådgivning om hur att börja arbetet med tillgänglig information och kommunikation. Efter behov behandlar vi tillgänglighetsärenden även i förbundets tillgänglighetsgrupp som består av personer från förbundet och våra medlemsföreningar.
Andra begrepp i samband med arbetet med tillgänglighet
Arbete och meningsfull sysselsättning
Alla har rätt till arbete med lön eller en meningsfull sysselsättning.
Arbetsplatser ska vara öppna och tillgängliga.
Ingen ska diskrimineras i arbetslivet för att hen har eller får en funktionsnedsättning.
Barn
Samhället ska se till att alla barn får samma rättigheter oavsett funktionsnedsättning.
Barn med funktionsnedsättning ska vara delaktiga och ska få uttrycka sina åsikter i sådant som rör dem.
Pussel – en bok om rättigheter
Boken lanserades den 15.9.2021. Du kan hitta mera information om Pussel från bokens sida här.
Ungdomsrådet
Rådets syfte är att föra fram ungdomarnas röster till myndigheterna på Åland och samtidigt informera om de aktuella ärenden som bearbetas. Rådets arbete utgår från funktionsrättskonventionen och medlemmarna får själva föra fram vilka områden de vill diskutera och förbättra, till exempel situationen i skolan eller tillgängligheten i samhället.
Förenta Nationernas konvention
Vårt arbete grundar sig på Förenta Nationernas konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Det betyder exempelvis att lagarna i det åländska samhället ska följa konventionen och garantera rättigheter för personer med funktionsnedsättning. En konvention är regler som länder kommer överens om att följa. Förenta Nationerna kallas för FN.
Läs lättläst version av konventionen här
I juni 2023 skickade vi en rapport till FN om hur det är att bo på Åland och ha en funktionsnedsättning. Rapporten säger också vad Funktionsrätt Åland tycker att borde bli bättre på Åland så att personer med funktionsnedsättning ska få samma rättigheter som alla andra.
Vår rapport visar att det fortfarande finns diskriminering mot personer med funktionsnedsättningar. Diskriminering betyder att att man blir behandlad på ett sämre sätt än andra för att man har en funktionsnedsättning.
Rapporten finns på lättläst svenska och går att ladda ner här:
Funktionsrätt Ålands alternativrapport lättläst (PDF)
Rapporten visar också att många byggnader och platser är svåra att komma in i och använda om man till exempel har rullstol eller ser dåligt. Vi skickade en enkät till personer med funktionsnedsättning där vi frågade vad de tycker att det finns för problem på Åland för dem. Svaren använde vi för att skriva rapporten.
Personligt ombud
Personligt ombud informerar dig om dina rättigheter och olika servicetjänster. Personligt ombud ger gratis stöd och hjälp när du ska kontakta olika myndigheter.
Kontakta
Cecilia Lund, telefon +358 40 189 7474.
[email protected]
Kontakt:
Ombudsmannamyndighetens kansli finns i kvarteret iTiden, Elverksagatan 10. Boka en tid kl 9-11 mån fre på tel 018-25267, eller mejla till: [email protected]
Pussel – en bok om rättigheter
Boken lanserades den 15.9.2021. Du kan hitta mera information om Pussel från bokens sida här.
Ungdomsrådet
Rådets syfte är att föra fram ungdomarnas röster till myndigheterna på Åland och samtidigt informera om de aktuella ärenden som bearbetas. Rådet startade under hösten 2021. Är du intresserad att vara med i gruppen? Kontakta [email protected]